IT szolgáltatások

Nem csak villamos terveket készítünk, hanem adatátviteli hálózatok, rendszerek tervezését is. Ezek lehetnek vezetékes, optikai, vezeték nélküli hálózatok, vagy éppen GPRS alapú adatátviteli hálózatok, digitális URH kapcsolatokkal. Ezen túl energetikai rendszereket is fejlesztünk és telepítünk, ahogy SCADA rendszereket is.

Hálózatok tervezése építése

(vezetékes, optikai, vezeték nélküli -cca5 Ghz; cca 10 GHz-en)

A tervezett adatátviteli hálózat lehet vezeték nélküli és vezetékes is, amit Kamarai jogosultsággal végzünk. A vezeték nélküli hálózatoknál a társ szolgáltatói hozzájárulások beszerzése is a tervezési munka részét képezi.

Az URH hálózat tervezését is gyakran készítjük NMHH hatósági engedélyezési eljárással együtt.

A profilunkban nem a nagy tömegű Ethernet alapú kábelezés tartozik, hanem azok az egyedi összetett hálózatok kialakítása, amelyek bonyolultsága, redundanciája, eszköz összetétele magasabb szakértelmet igényel.

A VPN tunnel, és PLC – SCADA kombináció többször előfordult már a kivitelezési munkáink során. Ehhez párosulhat egy redundáns backup vonal, amit más vezeték nélküli rendszerrel is ki lehet egészíteni.

Az analóg rádió rendszertechnikai terv elkészítését az NMHH-nak megfelelve készítjük. Az NMHH ugyanis, ez alapján adja ki a Frekvencia Kijelölési határozatot, ami alapján el lehet kezdeni a rádió rendszer telepítését. A vállalás vége a Rádió engedély, amit a Felelős Műszaki Vezetői Nyilatkozat alapján ad ki a Hatóság.

Az optikai rendszerek vonatkozásában sem a nagyobb távolságok a jellemzőek referenciáink között. Sokkal inkább az összetett megoldások, amik lehetnek a gyűrű, turbo ring topológiák, és a nagyobb érszámú hálózatok össze patchelése a média konverterrel. A legsűrűbben használt kábel típus az OM3-as multi módusú rágcsáló védett föld kábel.

Ezen vezetékes hálózatok közmű engedélyeztetése, kiviteli tervezése, telepítése és kivitelezése mind saját hatáskörben történik. Ahogy a telepítéshez szükséges fűzőaknákat és védőcsöveket is saját munkagéppel mozgatjuk.

Az általunk telepített Wireless rendszerek alapvetően az 5GHz-es tartományt használják, ami nem licencelt tartomány. A kevés csatorna szám miatt azonban a 10 GHz-es licencelt tartomány is egyre gyakrabban elfogadott.

Adatátviteli hálózat tervezés építés

(GPRS – 5G hálózat, Digitális URH kapcsolat)

A Hírös Mester, a Csehországi RACOM cég hivatalos magyarországi képviselője. Eszközei segítségével magas színvonalú adatkapcsolat hozható létre D-URH, vagy 5G technológia használatával. A hatékony támogatás miatt a T-Mobile zárt, APN SIM kártyáit használjuk saját célra, és továbbadott szolgáltatásként is.

Több olyan régi rendszerünk is van, ami még mostanáig GPRS szolgáltatási szinten működik stabilan. Ezt a későbbiekben Narrow Band-nek fogják hívni, ami csak a hasonló vezérléstechnikai elemeknek lesz fenntartva.

Az a vezeték nélküli infrastrukturális rendszer, ami már széles sávszélességgel képes üzemelni, a 4G – 5G. A 4G jelenleg a legelterjedtebb, az 5G még csak alacsony szinten, esetleg teszt rendszerként érhető el a kínálatunkban.

A Digitális URH rádió hálózat licencelt frekvencián és szabad frekvencián (433 MHz) is tud üzemelni és Ethernet kapcsolatra képes, de alapesetben alacsony sávszélességre tervezünk. A GSM szolgáltató által nem lefedett területen, hatékonyan lehet használni, rálátás nélküli kapcsolat kiépítésére is. Ez a műszaki megoldás URH rádió segítségével, akár 1 Mbit/sec-es kapcsolatot tud megvalósítani, két pont közt, ami optikailag már nem lát össze.

Továbbá az általunk telepített kommunikációs rendszerek képesek SNMP Protokoll kommunikációra, ami csak az adatkapcsolati vonalat diagnosztizálja.

SCADA rendszerek, energetikai rendszerek tervezése, fejlesztése és telepítése

A teljes körű felügyelet szerves része a SCADA rendszer, melyet több fajta kivitelben fejlesztünk. Ezek a szabvány SCADA rendszerek több funkciót is ellátnak a hiba megjelenítésétől, a felügyeleten át, a preventív karbantartási diagnosztikával együtt. Az általunk telepített SCADA rendszerek képesek fogadni az ISO 50 001 szerinti energetikai rendszerek által feladott és integrált értékeket és azok rögzítését is megoldja.

Több Magyarországon forgalomban és használatban lévő SCADA rendszerrel dolgozunk, akár OPC, és ODP szerveres technológiával egyaránt. Ezért a felhasználói igényekhez tudjuk igazítani a felügyeleti rendszert. A PLC választás lehet SIEMENS, SCHNEIDER ELECTRIC, OMRON, SAIA, UNITRONICS, ALLAN BRADLEY. A megfelelő kommunikációs protokoll meghatározása után, a feladathoz leginkább megfelelő SCADA rendszer kerül illesztésre és végül telepítésre. A SCADA rendszer lehet ASPIC 330, VISION, CITECT, vagy IFIX is.

A pontos igények meghatározása után a képi és az adatbázis fejlesztések több mérnöknapot is igénybe vesznek, ami az elszámolás alapját képezi. Igény szerint a megjelenítés lehet alap sematikus, de 3D kialakítású is egyaránt.

A helyi informatikai struktúrától függően, több adatbázis formátumban is lehet az adatokat tárolni, figyelembe véve a környezeti tulajdonságokat.

A SCADA rendszer távelérése többféleképpen is megvalósítható. A kezelő személyzet számára korszerű, akár a mobil telefonos vagy tabletes felügyeleti megoldást is tudunk biztosítani.

Hogyan megy ez nálunk?

 • Felmérés és árajánlat

  Hálózat tervezés esetén az igény felmérések után mérnöknapban adjuk meg ajánlatunkat, SCADA rendszerhez koncepció tervet készítünk ezt követően adunk árajánlatot.

 • Kivitelezési munkálatok

  Hálózatok építése esetén EPLAN, AUTOCAD rendszerekkel tervezünk ahol meghatalmazással az NMHH felé is eljárunk a frekvencia kijelölési határozat és a rádióengedély vonatkozásában. SCADA rendszer esetén A kiválasztott folyamatirányítási rendszerben kerül kialakításra a felügyeleti rendszer, ami teszt környezet építéssel egybe kötve valósul meg.

 • Átadás, üzembe helyezés

  Hálózatok kivitelezéséhez fedvény és megvalósulási terveket adunk át, SCADA rendszer kivitelezéshez a helyszíni telepítés, legtöbbször Internetes felügyelettel egybe kötve valósul meg, hogy esetleges hiba esetén távolról is el tudjuk érni a rendszert.

Érdekli szolgáltatásunk?

  Mi azon leszünk, hogy segítsünk!

  Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot! Kollégáink pedig mihamarabb felkeresik Önt a megadott elérhetőségein keresztül.

  Hírös esettanulmányok

  NÉZZE MEG EGY-EGY KIEMELT MUNKÁNKAT
  Pályázati logó