Irányítástechnika

A szennyvízátemelők folyamatos, biztonságos működtetése, valamint az üzemzavarok miatti kiesés minimumon tartása érdekében javasoljuk a vezérlő és távfelügyeleti rendszer bevezetését, illetve kiépítését.

Az átemelőt vezérlő PLC-nek (alállomás) összeköttetésben kell lennie az „ember-gép” kapcsolatot biztosító PC-vel (vezető állomás) azért, hogy a teljes technológiai folyamat áttekintése, működése biztosítható legyen.
Az esetleges meghibásodások elhárításához szükséges idő minimalizálása érdekében a fellépő üzemzavarokról azonnali, a hiba behatárolását és gyors javítását elősegítő, részletes információval kell ellátnia az üzemeltetőket.
Az átemelőt vezérlő PLC a feladatra elegendő memóriakapacitással rendelkező, kisméretű moduláris készülék. Az átemelők (alállomások) működéséről eseménynaplót vezet, és kommunikál a központtal.
A megrendelő igénye szerint URH rádiós, GSM (GPRS, SMS) vagy VPN kapcsolat segítségével jut el az információ a központi (master) funkciót ellátó PC-hez. Ennek köszönhetően az átemelők üzeme folyamatosan nyomon követhető. A kezelői felületen grafikus ábrák segítik a folyamatok gyors áttekintését, illetve az esemény- és trend napló figyelemmel kísérését.

Az ajánlott műszaki eszközök a következő előnyöket biztosítják:
  • az átemelők működésének egységes irányítása, kölcsönös optimális működtetése, a folyamatok pillanatnyi állapotának megjelenítése monitoron;
  • a működéssel kapcsolatos információhalmaz kiértékelése, feldolgozása, optimalizált rendszerek megalkotásának lehetősége;
  • az eredmények alapján a létező, valamint a tervezendő feladatokhoz alapadat szolgáltatása;
  • fejlett öndiagnosztika, a technológiai berendezések és a vezérlőrendszer állapotának folyamatos figyelése, üzemzavar esetén a zavar gyors elhárítását elősegítő információ biztosítása

SCADA rendszer, felügyeletmegjelenítés

A távfelügyeleti rendszer feladata, hogy OPC kliensként összekösse a felhasználót a folyamatirányító eszközökkel úgy, hogy a kapott információkat áttekinthető és részletes grafikus ábrákon jelenítse meg, a mérési értékeket megfelelő formátumban tárolja, szükség esetén pedig értesítse a kezelőt a rendszerben történt változásokról – akár hangjelzéssel is.

Az általunk használt SCADA rendszer többfajta szabványnak és követelménynek is megfelel, ezenfelül a legkülönbözőbb üzemeltetői igényeknek eleget tud tenni.

Cégünk a Merz s.r.o. felügyeleti szoftverét használja, amelyet – a feladattól függően – akár 50 adatpontos SCADA licenccel is tudjuk ajánlani. A legnagyobb, korlátlan adatpontos licenc költsége kedvezőbb a hasonló SCADA rendszerekhez hasonlítva.

A megvásárolt szoftver tartalmazza a futtató és fejlesztő környezetet is, amelyeket a telepítés megkezdésétől magyar nyelven lehet használni.

A szoftver folyamatos fejlesztését egy 40 főből álló szakértői csoport, a műszaki támogatást pedig a Hírös Mester Kft. biztosítja – akár tanfolyam formájában is.

A folyamatmegjelenítő rendszer szabványos és teljesen átjárható kommunikációra épül, így az üzemeltető nem függ a szállítótól. Ezen nyitott rendszer további előnye, hogy más – szabványos kommunikációra képes – rendszerhez is csatlakoztatható.

Az ASPIC 330-as SCADA rendszer számos magyarországi referenciával rendelkezik. Főként vízművekben, szennyvíztisztító telepeken alkalmazzák, ahol a több ezer adatpont bármikor visszakereshető, akár évekre visszamenőleg.

*: kötelező mezőAjánlatkérés

Facebook